Upptäck nyttiga tips och råd om inredning

Tyger - fakta och tips

Den dagsaktuella boken ”Modern inredning med tyger” av Liezel Norval-Kruger ger inblick och inspiration om tygernas betydelse för inredningen. Boken är uppdelad i två delar. Den första delen beskriver olika typer av tyger brukstyger, tryckta tyger, jacquardvävda tyger, tyger med rutor och mönster. Andra delen av boken handlar om rum och utrymmen. Olika stolöverdrag passar t.ex. husets olika rum – vardagsrummet ska exempelvis ha avkopplande färgval medan matrumsstolarna ska vara klädda med en aptitgivande tygsort. Bilderna i boken fungerar som komplement till texten och säger kanske mer än tusen ord. Själva boken är däremot blotta 160 sidor.

Inreda med tyg

Tyger skapar känsla, färg och atmosfär. De både döljer, dämpar och framhäver. Gardiner, borddukar, överkast och lampskärmar innehåller tyger av olika material och med vitt skilda syften. Ofta är det materialet som avgör meterpriset på tyget, desto mera sällan är det färgsättningen. Billiga tyger är inte nödvändigtvis dåliga och kan skapa känsla, intryck och stil lika väl som dyrare sorter. Som inredare kan man glädjas åt att besökare sällan kan avgöra priset på ett tyg.

Den som vill inreda med tyg kan hitta mängder av metervara på nätet med priser som pendlar mellan 20 kr och 10.000 kr. Dessa tyger kan fås hemskickade via postorder. Den som köper en välkänd tygsort förlorar sällan på en nätbeställning. Den som däremot vill göra ett spontant val gör klokt i att handla tyget i en fysisk butik, där man kan känna och bedöma dess kvalitet.

Sist men inte minst. Den som väljer att inreda med tyg behöver inte begränsa sig till gardiner, överkast och stoldynor. Att tapetsera med tyg går också alldeles utmärkt. Och varför inte klä taket med en snygg himmelsfärgad tygsort?