Upptäck nyttiga tips och råd om inredning

Inreda - fakta och tips

Valet av material, färger och övriga detaljer påverkas av vad det är vi inreder; hemmet, kontoret eller köket. Även om vi inreder hemma spelar det självfallet roll om det är barnkammaren eller vardagsrummet som ska inredas. I allmänhet tänker vi allra oftast på hemmet när vi hör ordet inredning. Kanske är den främsta anledningen till att vi själva som heminredare är ytterst ansvariga för att planera, finansiera och projektera inredningen? På kontoret sköter arbetsgivaren, allt som oftast, hela kalaset. I alla fall bekostas den finansiella biten av arbetsgivaren.

”Modern inredning med tyger” heter en ny bok av Liezel Norval-Kruger . I boken beskrivs detaljerat hur olika tyger kan användas för att öka trivsamheten samtidigt som en modern prägel uppnås. Det som gör boken speciell är att den eftersträvar en hög trivselfaktor utan att göra avkall på moderna inslag i inredningen; dessa två faktorer har nämligen ofta varit polariserade. Antingen ska det vara mysigt eller modernt.

Just orden modernt och mysigt är två subjektivt laddade begrepp i inredningssammanhang. Subjektiviteten kan begränsas bl.a. till kulturell tillhörighet. Skandinaver föredrar trägolv, trätak, synliga träbjälkar och bänkskivor av trä. Till och med skärbrädorna i köket ska vara av trä, vilket inte är särskilt funktionellt med tanke på att trä är ett levande material som kan ta skada och i värsta fall börja mögla. I Norden gillar vi dessutom att inreda med träpaneler längs med väggarna. Till den kulturella dimensionen kommer också att varje individ eftersträvar sin egen stil, som dels är påverkad av kulturell tillhörighet, dels av egna intressen. En skandinav med ett intresse för viner inreder med största sannolikhet sitt kök med en vinhylla av trä. En italienare skulle kanske välja en metall- eller glashylla istället.