Upptäck nyttiga tips och råd om inredning

Balkonginredning - fakta och tips

Balkonginredningen påverkas mycket av balkongmodell. En stor, inglasad balkong ger större handlingsutrymme än en mindre, öppen balkongvariant.

Balkongen är husets extra rum – förutsatt att den är ändamålsenligt inredd. En inglasad balkong erbjuder naturligtvis större valfrihet i balkonginredningen, eftersom balkongen kan hållas torr året runt.

Golvet har betydelse för balkonginredningen

Den som vill inreda sin balkong måste vanligtvis börja från grunden – med golvet. Golvet kan antingen bestå av klinkers eller trätrallar. Klinkers är naturligtvis en mera varaktig lösning än klickplattor av trä, då de lättmonterade träplattorna smidigt kan lyftas bort och ersättas med andra golvtyper. En påtaglig nackdel med stengolv är att de är kalla att gå på, även sommartid. Utrusta därför stengolvet med mattor. Horredsmattan tillverkar exempelvis designade plastmattor som lämpar sig väl för balkonger.

Trägolv skapar stämning

Fördelen med klickplattor av trä eller kompositmaterial är att de ger en varm och ombonad känsla i balkonginredningen. Som inredare kan man medvetet utelämna vissa plattor för att istället fylla det fyrkantiga hålet med stenar eller snäckor. Man kan rent av så blommor eller grönsaker i det fyrkantiga hålrummet.

Vad gäller material bland klickplattorna brukar obehandlad teak hålla längst. Du som föredrar behandlade träslag bör dock tänka på att olja in dem regelbundet. En modern variant av balkonggolv – som med fördel kan användas ihop med trätrallar – är konstgräs. Konstgräs förutsätter närvaro av blommor och grönska, varför det fungerar bäst på sommaren.