Upptäck nyttiga tips och råd om inredning

Japansk inredning - fakta och tips

Japaner gillar att inreda i en salig blandning av svart, vitt och brunt. Tatamimattor och futoner bidrar också till en japansk känsla i hemmen.

Japansk och asiatisk inredning är sedan början av 2000-talet väl förankrade i svenskt inredningsmode. Till och med möbeljättar som IKEA har börjat sälja möbler i japansk stil. Den som vill bekanta sig närmare med stilen bör läsa Feng-shui, eller varför inte inreda efter bildmaterial på nätet? Tatamimattor, skjutdörrar i bambumaterial, rispapperslampor och futoner får utgöra typiska karakteristika för japansk inredning. I västerländska sovrum brukar den gavellösa futonen emellertid ersättas med sängar med fasta gavlar. Futonen består nämligen enbart av madrasser i mjuka lager.

Japansk inredning – övriga kännetecken

Färger som vitt, svart och brunt dominerar japansk heminredning, liksom färgrik inredning i allmänhet. Fat fyllda med stenar och levande ljus, liksom stora rislampor i taket, är lättåtkomliga detaljer som skapar en japansk atmosfär. Bruna eller svarta kuddar, som fungerar som sittplatser direkt på tatamimattan, kan vidare rekommenderas.

Svarta golv och garderober

Färger och detaljer påverkar inredningen mer än möbler, hävdar många. Du som står i begrepp att skapa en japansk känsla i hemmet, behöver inte nödvändigtvis byta ut hela möblemanget. Satsa istället på kuddar, tatamimattor och svarta vaser och måla eventuellt om dina befintliga möbler. Garderoberna kan förslagsvis målas svarta – liksom golvet; att måla linoleumväv går alldeles utmärkt. Detsamma gäller parkettgolv (den svarta färgen kan slipas bort vid behov).