Retroinredning - fakta och tips
Retro innebär i inredningssammanhang nya möbler eller prydnadsföremål som tillverkas i en äldre stil. Gränsen för vad som får kallas retro är ca 30 år – ungefär samma gräns som för veteranbilar.
Retro innebär bland annat nya möbler tillverkade
i gammal stil.
Retroinredning omfattar egentligen alla inredningsstilar som har mer än ca 30 år på nacken. Skillnaden mellan retro och vintage är visuellt sett mycket liten; begreppet vintage inrymmer endast originalprylar från äldre tider, medan retro inte är originalprodukter, utan nya produkter som tillverkats i gammal stil. Skillnaderna i pris mellan vintage och retro kan variera mycket; ett köksbord i äkta vintagestil från 1960-talet kan mycket väl vara billigare än motsvarande retrokopia, medan en kristallkrona i barockstil – typ retro – knappast är billigare än motsvarande originalkrona. Retro är således billigare än vintage om det rör sig om riktigt exklusiva stilar.
Hippietidens inredningstrender inne idag
De retrotrender som ger sin prägel åt modern heminredning kan härledas till 1970-talet och hippietiden. Gula färgtoner som inte är alltför skrikiga, liksom skarpa gula färger eller gröna nyanser var typiska på 1970-talets tapeter. Dessa färger säljer bra även idag. Vad gäller köksinredning, dörrar och garderober är det emellertid svårt att komma över retroprodukter som liknar originalstilen tillräckligt mycket. Däremot är det desto lättare att hitta lampor, gardiner, vaser och köksföremål i klassisk 1970-tals stil.
Ostalgi – västerlandets nya trend
En annan retrotrend, som präglar dagens heminredning, hämtar inspiration från Östeuropa bakom Järnridån – den så kallade ostalgin. Att inreda hemmen i gammal DDR-stil är särskilt utpräglat i Tyskland, där priserna på gamla östprodukter på några år skjutit i höjden. Desto billigare är motsvarande stil i Polen, Tjeckien och Baltikum. Det är fortfarande lätt att hitta äkta östprodukter i vintagestil – men även retrokopior har under senare år börjat komma upp på marknaden.