Upptäck nyttiga tips och råd om inredning

Inredning vardagsrum - fakta och tips

Vardagsrumsinredningen är viktig eftersom den avslöjar din familjs vanor och personligheter. Tänk både praktiskt och estetiskt när du inreder vardagsrum.

Vardagsrummet är hemmets centrum; det är vardagsrummet som avslöjar din personlighet. Därför är stilen viktig. Du som vill förnya en småtråkig vardagsrumsinredning kan ta fasta på tipsen nedan:

  • Dela in vardagsrummet i olika zoner så att många aktiviteter kan pågå samtidigt. Detta kan göras med hjälp av draperier och möbler med en rumsavskiljande funktion, t.ex. flyttbara hyllor.
  • Bra belysning höjer stämningen i de flesta vardagsrum; satsa på minst tre ljuskällor. Dels allmänbelysning, dels ett par ljuskällor som ger stämningsbelysning.
  • Inredning till vardagsrum ska kännetecknas av ett enkelt färgval. Måla med grundfärg och krydda sedan med en annan färg. Variera högst två färgkulörer i samma rum.
  • Skapa intrycket av rymd och takhöjd genom att inreda med långa gardiner från tak till golv.
  • Klä om soffor, fåtöljer och kuddar. Köp billig metervara istället för att köpa nya möbler.

Ny vardagsrumsinredning

I det föregående berättar vi hur du går tillväga för att fräscha upp en befintlig vardagsrumsinredning. Du som ska satsa på helt ny inredning, inklusive möbler, bör initialt bestämma dig för vilken stil du ska satsa på; hämta sedan inspiration till vardagsrumsinredning via inredningskataloger. I samband med att du köper möbler och prydnadsföremål bör du se till att inte göra omedvetna stilbrott i inredningen; alla detaljer måste skapa en stilfull helhet.