Upptäck nyttiga tips och råd om inredning

Asiatisk inredning - fakta och tips

Asiatisk inredning är på frammarsch i svenska hem. Asiens temperamentsfulla inredning med sina mystiska inslag utgör nämligen en fin kontrast till stilrent funktionell nordisk inredningsstil.

Asien är större än Europa, varför inredningstrenderna varierar enormt i denna väldiga världsdel. Ett ryskt hem i Vladivostok påminner t.ex. väldigt lite om ett hem på någon av de sydöstasiatiska öarna. Trender som på ett eller annat sätt genomsyrar inredning i alla asiatiska länder (förutom möjligtvis Ryssland) är sidenkuddar och sidenlampor, handmålade porslinsföremål, bambumöbler och handgjorda mattor. Buddhafigurerna är inte vanliga i nordligaste Asien, där hinduismen inte är utbredd. Däremot förekommer de ofta i områdena runt Indien.

Asiatiska inredningsstilar

Asiatisk inredning upplevs som exklusiv och gåtfull när den blandas med nordisk funktionalitet. Tänk dock på att asiaterna själva inte alltid uppskattar typiska asiatiska drag i inredningen. Bambumöbler upplevs exempelvis som mycket billiga och torftiga av de flesta asiater. I Sverige är följande asiatiska inredningsstilar särskilt omtyckta:

  • Wabi Sabi – japansk inredningsstil som fokuserar på att se enkelheten och skönheten hos gamla föremål.
  • Feng Shui – inredningsstil, vars namn betyder vind och vatten på kinesiska. Stilen grundar sig på en taoistisk livsåskådningsfilosofi som går ut på att inreda i samklang med naturen – för att skapa ro för själen.
  • Indisk inredning – liknar i mångt och mycket de trender som butikskedjan Indiska marknadsför.

Ytterst få svenska hem är i sin helhet inredda i asiatisk stil. Som inredare är det fullt möjligt att krydda din befintliga inredning med asiatiska detaljer. Se i så fall till att skapa en röd tråd genom hela bostaden, genom att ha någon eller några asiatiska detaljer i varje rum.