Upptäck nyttiga tips och råd om inredning

Hyllor - fakta och tips

Några tips om hyllor i inredningssammanhang

Hyllan är en möbel som inte sällan täcker en hel vardagsrumsvägg. Den kan användas till olika typer av förvaring och det finns därför hyllor designade för vitt skilda produkter; alltifrån allförvaring till vinhyllor och små vägghyllor. Du som inreder bör naturligtvis låta dina individuella behov styra valet av hylla, men generellt kan man säga två saker om hyllan som gäller för alla hylltyper; dess syfte är dels förvaring, dels att frigöra andra utrymmen. För den medvetne inredaren är dessutom designen avgörande för valet.

Du bör naturligtvis anpassa hyllans design till dina övriga möbler – såvida hyllans direkta syfte inte är att ”sticka ut” i ditt hem. Rent psykologiskt kan en udda hylla - med ännu mera udda innehåll – vara bra om du vill att den drar till sig uppmärksamhet. Allt som oftast är detta inte syftet – hyllan ska för det mesta utgöra en del av helheten.

Man kan faktiskt tala om ”klassiker” även i hyllsammanhang. Du som gillar modernistisk design kanske fastnar för den berömda Stringhyllan. Den enkla, modernistiska designen blev snabbt favorittippad i samband med att String introducerades år 1949.Den numera klassiska Stringhyllan kan köpas i många färger och utföranden, men stilen är fortfarande lika enkel.

IKEA:s serie IVAR är också en klassiker, men kvaliteten är bara medelmåttig om syftet är förvaring av tyngre föremål. Det positiva med hyllan är att den kan byggas ut i takt med att dina behov ökar – eller minskar för den delen. Du som vill använda IVAR som en lagerhylla bör kanske välja det finlandssvenska märket Lundia. Designen är snarlik, men kvaliteten desto bättre.

En annan klassiker i hyllsammanhang är Elfahyllan. Hyllor från Elfa är tillverkade av epoxilackerad tråd, finns med tre olika djup och ett antal olika längder. Liksom modellerna IVAR och Lundia är hyllorna flexibla och anpassningsbara – de går att bygga ut. Sist men inte minst – ta hänsyn till din bostadsyta. Du som är trångbodd bör tänka på att dina hyllor ska frigöra så många andra utrymmen som möjligt. Satsa därför på praktiska hyllor ovanför dörrar, takhyllor och olika inbyggnadshyllor. Du som har en större bostad kan naturligtvis vara mera slösaktig.