Upptäck nyttiga tips och råd om inredning

Romantisk inredning - fakta och tips

Romantisk inredning är omtyckt, men den är tyvärr inte alltid förenlig med det som för tillfället uppfattas som modernt.

Vad är egentligen romantisk inredning? De flesta är överens om att den romantiska stilen är inspirerad av naturen. Blommor, tyger i naturvitt och mjuka tilltalande former är viktiga inslag, liksom belysning som skapar skuggor.

Romantiskt – modernt eller gammalt?

Den karga minimalistiska inredningsstilen, som fortfarande är ledstjärnan för det moderna, är tyvärr allt annat än romantisk. Romantisk inredning ska skapa familjekänsla och inte avleda; därför uppfattas lantlig inredning som romantisk. Lantlig romantisk inredning prioriterar trä framför stenmaterial och förespråkar varm, stämningsfull belysning med levande ljus.

Färger och material i romantisk inredning

Vilka färger ska man då välja för att ge sin heminredning en romantisk touch? Ja, främst ska du välja varma ljusa färger. Vitt passar, men välj i så fall naturvitt framför kalla, klarvita toner. Även rosa är väl lämpat, liksom ljusa pasteller.

Enligt gängse uppfattning skapar tyger en romantisk känsla mer än någon annan inredningsdetalj. Reflektera därför noga över tygvalet; den romantiska inredningen bör kryddas med tyger i linne och bomull. Mönstervalen bör vara naturmotiv; blommor, skogar och volanger. Den romantiska stilen – liksom litteraturens Romantik – kännetecknas av att naturen tar plats i det verkliga livet och därigenom suddar ut gränserna mellan fantasi och verklighet.

Detaljer i ett romantiskt hem

Följande föremål och stoff förekommer ofta i samband med romantisk inredning:

  • Kristallkoronor i vardagsrummet
  • Stämningsbelysning och levande ljus
  • Blommiga tygfåtöljer och soffor med gott om prydnadskuddar
  • Vaser med färska blommor och ljusstakar
  • Lackerade trägolv

Du kan välja mellan att ha ett hem helt i romantisk stil eller att krydda din befintliga heminredning med romantiska detaljer.