Butiksinredning - fakta och tips
Butiksinredning får kunderna att återkomma - fakta och tips
En smakfull butiksinredning skapar merförsäljning. En butiksdesigner kan hjälpa till med inredning för att designa alltifrån kvartersbutik till stormarknad. En sådan kan dessutom bidra med en hel del värdefulla tips, t.ex. vilka ytor som är bra säljytor, informera om kundens väg genom butiken mm. I slutändan handlar det dock om vilken känsla man själv har för inredning – kanske en erfaren hobbyinredare inte behöver anlita ett proffs.
Inredningen i dagligvarubutiker berör oss alla. I Sverige är vi generellt sett dåliga på att inreda våra affärer jämfört med övriga europeiska länder. Svenska butiker stinker 80-tal, brukar det heta medan Europa är ”up to date”. I Svenska butiker förekommer sällan musik, vilket är vardagsmat i t.ex. Frankrike. Musik stimulerar nämligen inköp enligt flera undersökningar. Trevlig musik och bra ventilation är nämligen nog så viktig attribut i en butik.
Europa i all ära, men även ute på kontinenten finns vitt skilda typer av butiksinredning. Tyska Aldi – närmast jämförbart med svenska ÖB – är t.ex. vida beryktat för sin spartanska butiksinredning; varorna saluförs ofta direkt på lastpallarna och butiken sparar därmed pengar eftersom produkterna inte behöver packas upp och sorteras. Men även butiker som Aldi bortser inte helt från inredningsdetaljer – till exempel är golv, inköpskorgar och mjölkdiskar ofta moderna och inbjudande. Dyrare svenska affärer som Konsum och Ica bryr sig förvånansvärt nog inte alltid om sådana butiksinredningar. Kundvagnar från 80-talet förekommer fortfarande förvånansvärt ofta.
En liten ogenomtänkt detalj kan således förstöra en fin helhet. Och som kund har man en tendens att alltid haka upp sig på det dåliga. Därför är ett tips att noga se över inredningen i butiken – inte bara helheten utan även detaljerna måste stämma. Butiksinredning får inte bli föremål för besparingar.