Upptäck nyttiga tips och råd om inredning

Indisk inredning - fakta och tips

Röda färger, möbler i mörka träslag och tunga textilier med religiösa motiv och fransar kännetecknar indisk heminredning. Du kan inreda ditt hem i indisk stil – helt eller delvis.

Ett typisk indiskt hem kännetecknas av mörka trämöbler i varma färgtoner, tunga textilier i gardiner och sängöverkast, liksom många prydnadsföremål såsom Buddhahuvuden och Ganeshastatyer. Uppstoppade djur och masker på väggarna hör också den indiska stilen till. Ett typiskt hem har också många ljuskällor med stämningsbelysning – däribland lyktor med levande ljus. Butikskedjan Indiska har rikligt med indiska inredningsdetaljer i sitt produktsortiment, som i skrivande stund enbart finns tillgängligt i de fysiska butikerna.

Indisk touch i vanlig svensk inredning

Ett svenskt hem är sällan helt och hållet inrett i indisk stil; däremot kan man som inredare eftersträva indiska detaljer i en annars skandinavisk inredning. Sådana detaljer kan vara indiska ljuslyktor i varje rum, rikligt med röda textilier eller hinduistiska och buddhistiska prydnadsföremål lite varstans i hemmet.

Värna om en röd tråd i inredningen

Tänk dock på att hela din inredning måste genomsyras av en röd tråd. Att ha ett par indiska detaljer i köket är inte lyckat, om din inredningsstil i övriga rum helt saknar koppling till Indien. Se istället till att skapa en röd tråd genom att ha några indiska detaljer i varje rum. På så sätt uppnår du en jämn harmoni mellan indiska och skandinaviska detaljer i heminredningen.