Upptäck nyttiga tips och råd om inredning

Dansk inredning - fakta och tips

Dansk inredning kombinerar modernism, hygge, retro och individualism på ett förtjänstfullt sätt. Nedan listas några designpärlor i Köpenhamns centrum.

För svenskar är dansk inredning synonymt med gemyt – eller ”hygge” – som dansken själv skulle uttrycka saken. Medan svensken – i många fall ofrivilligt – följer de trender som ligger i tiden, vågar dansken vara sig själv och inreda hemmet med saker som han själv tycker om och har en personlig koppling till. Många danska hem kännetecknas således av retromöbler, trägolv och prydnadsföremål med en lantlig touch. Men det är inte heller ovanligt att dansk lantlig inredning innehåller moderna prylar från Rice, interiörer designade av Gubi eller inspirerade av designers som Arne Jacobsen och Verner Panton.

Hämta inspiration i huvudstaden

Köpenhamn ligger nära Sverige och har en mängd mysiga butiker och utställningslokaler där svenskar kan insupa inspiration till dansk inredning. Följande platser kan särskilt rekommenderas:

  • Normann på Österbrogade 80 i Köpenhamn – butik med inredningsdesign från hela världen. Spana särskilt in de danska märkena.
  • Dansk Möbelkunst på Bredgade 32 i Köpenhamn är en av Danmarks mest exklusiva möbelbutiker med fokus på dansk modernism.
  • På Bredgade 3 i Köpenhamn – bara ett stenkast från Dansk Möbelkunst – finns en butik vid namn Klassik som säljer restaurerade danska möbelklassiker. I de flesta fall är retrostilen omsorgsfullt bevarad.
  • Illums Bolighus på Ströget erbjuder dansk inredningsdesign när den är som mest modern.
  • HAY på Östergade 61 – butik som uppmärksammar dansk design från ovanligare formdesigners.
  • Georg Jensen på Amagertorv 4 – butik inriktad på dansk silverdesign.
  • Le Klint på St. Kirkestræde 1 – butik som säljer dansk lampskärmsdesign från hela 1900-talet.
  • Dansk Designcenter på HC Andersens Boulevard 27 har regelbundet utställningar med temat dansk design.
  • Danshostel på HC Andersens Boulevard 50 – troligtvis Europas snyggast inredda vandrarhem. Vandrarhemmet är i sin helhet inrett av designföretaget Gubi och förtjänar att ses inifrån.

Förutom ovanstående rekommenderar vi ett besök på någon loppmarknad i Köpenhamn. På Gammelstrands kanalkaj på Amager anordnas loppmarknader varje lördag. Dessa sägs vara fyndgruvor för dem som är ute efter danskt designporslin.