Upptäck nyttiga tips och råd om inredning

Inredning Stockholm - fakta och tips

Inredningstrenderna varierar även inom landet. Medan övriga Sverige envist håller fast vid vissa inredningsstilar, påminner inredningstrenderna i vår huvudstad mycket om trenderna i övriga europeiska storstäder.

En avgörande faktor i sammanhanget är det höga kvadratmeterpriset på bostadsrätter och villor, vilket har lett till behovet av ett flexibelt hem. I Stockholm är utbudet av möbler med multifunktion störst i landet. I stort sett varje möbelaffär erbjuder spännande och praktiska lösningar i möbelväg. I en intervju i Alltombostad förklarar Peter Beréus – sängmakare hos Compact Living - orsaken: - ”Många av våra kunder är familjer som bor trångt, ofta på 2 rok, och där föräldrarna väljer att sova i vardagsrummet medan barnen får ta sovrummet”. Behovet av en smart sänglösning blir stort i sådana situationer. I de stockholmska möbelaffärerna är takhängda loftsängar av japansk modell inte längre ovanliga. Mottot hos företrädarna för Compact Living är att utnyttja väggarna effektivt, inte enbart som förvaring utan även som boyta. Särskilt påfallande är det när människor med tre meters takhöjd inte bygger en extra sovalkov eller ett kontorsloft.

Än så länge är Sverige långt efter övriga Europa när det gäller att utnyttja bostadsytan effektivt. Här är Stockholm ett föredöme för resten av landet, menar många. Men mycket finns kvar att uträtta. Till och med i IKEA:s till synes homogena möbelutbud världen över speglar sig svenskarnas slöseri med boytan. Antalet bäddsoffor på IKEA i Paris är nära nog 20 gånger större än på IKEA i Linköping, Haparanda eller Älmhult. I Stockholm är utbudet något bättre, vilket talar för en europeisk inredningstrend i Sveriges huvudstad.