Upptäck nyttiga tips och råd om inredning

Orientalisk inredning - fakta och tips

Att inreda orientaliskt lockar många; till och med svenskar attraheras av den dramatiska kombination av ljus och mörkt som kännetecknar orientalisk inredning.

Orientalisk inredning är populär i Sverige, även bland infödda svenskar. Man kan välja att inreda uteslutande med orientaliska färger men behålla en skandinavisk stil i möblemanget, eller med både orientaliska färger och möbler. Orientaliska möbler är vanligtvis mörka, medan bakgrunden – vägg, golv och tak – är ljusa. Därför är ett bra tips, för att ge hemmet en orientalisk touch, att inreda med antika möbler mot en ljus bakgrund.

Orientaliska möbler i skandinaviska hem

Uppfattningarna om orientaliska färgkombinationer i ljusa skandinaviska hem är mycket polariserad. Många fascineras av den kontrast som mörka tärmöbler skapar mot ljusa bakgrunder. Andra tycker att kontrasten är avskyvärd eftersom besökare inte vet vilken stil som är den dominerande; den ljusa skandinaviska eller den mörka antik-orientaliska.

Orientalisk inredning inte alltid möjlig

Du som vill inreda helt i orientalisk stil bör bo i villa eller bostadsrätt. Den orientaliska stilen ställer nämligen krav på att väggar målas om i udda kulörer och golv byts ut. Inte alla hyresvärdar skulle se positivt på denna typ av förändringar; rådfråga därför din hyresvärd om du får måla om lägenheten och ifall den måste målas om till originalfärg innan du flyttar.